Eigen risico bij autoverzekeringen

Op deze pagina duiken we diep in het concept van eigen risico, een term die je ongetwijfeld bent tegengekomen bij het afsluiten van een autoverzekering. Maar wat houdt het precies in, en hoe beïnvloedt het jouw verzekering en portemonnee? Hier vind je alles wat je moet weten.

Wat is eigen risico?

Eigen risico is het bedrag dat je zelf betaalt bij een schadeclaim voordat je verzekeraar de rest van de kosten dekt. Het is een vastgesteld bedrag dat bij de polisvoorwaarden van je autoverzekering wordt afgesproken. Het idee achter eigen risico is dat je als verzekerde een deel van het risico draagt, wat leidt tot meer bewustzijn en voorzichtigheid in het verkeer.

Wanneer is eigen risico van toepassing?

Eigen risico komt in beeld zodra je schade aan je auto claimt die onder de dekking van je verzekering valt. Dit kan variëren van schade door een aanrijding tot schade door vandalisme. Niet elke schadeclaim vereist echter het betalen van eigen risico; dit hangt af van de soort dekking en de specifieke voorwaarden van je verzekering.

Voorbeelden van eigen risico in de praktijk

 • Voorbeeld 1: Stel, je hebt een eigen risico van €250 en je dient een schadeclaim in van €1000. Je betaalt dan de eerste €250 zelf, en je verzekeraar dekt de resterende €750.
 • Voorbeeld 2: Als je auto door een ander is beschadigd en de tegenpartij is aansprakelijk, dan kan het zijn dat je geen eigen risico hoeft te betalen. De schade wordt dan volledig verhaald op de verzekering van de tegenpartij.
 • Voorbeeld 3: Sommige verzekeraars bieden de optie om je eigen risico af te kopen of te verlagen tegen een hogere premie. Dit kan voordelig zijn als je liever niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Veelgestelde vragen over eigen risico

 • Kan ik mijn eigen risico aanpassen?
  • Ja, bij veel verzekeraars kun je kiezen voor een hoger of lager eigen risico, wat invloed heeft op je premie.
 • Wat gebeurt er als de schade lager is dan mijn eigen risico?
  • Als de schade lager is dan je eigen risico, betaal je de schade volledig zelf en komt de verzekeraar niet tussenbeide.
 • Heeft elk type autoverzekering een eigen risico?
  • Dit varieert per verzekering en verzekeraar. WA-verzekeringen hebben meestal geen eigen risico voor schade aan anderen, maar cascoverzekeringen wel voor schade aan je eigen auto.

Conclusie

Eigen risico is een belangrijk onderdeel van je autoverzekering dat invloed heeft op zowel je premie als op hoe je schadeclaims afhandelt. Door bewust te kiezen voor een eigen risico dat past bij jouw financiële situatie en rijgedrag, kun je een verzekering samenstellen die zowel bescherming biedt als betaalbaar blijft. Heb je nog vragen, of wil je advies over het optimale eigen risico voor jouw situatie? Neem dan gerust contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *