No-claimkorting uitgelegd

Welkom op de diepgaande uitlegpagina over no-claimkorting, een term die je vaak tegenkomt als je duikt in de wereld van autoverzekeringen. Maar wat betekent het nu precies, en belangrijker nog, wat betekent het voor jou? Laten we erin duiken!

Wat is no-claimkorting?

No-claimkorting, ook wel bekend als bonus-malusladder korting, is een korting op je autoverzekeringspremie die je ontvangt als je een jaar (of meerdere jaren) geen schade claimt die onder je autoverzekering valt. Deze korting kan oplopen naarmate je meer schadevrije jaren opbouwt, wat betekent dat je premie lager wordt als beloning voor je veilige rijgedrag.

Wanneer is no-claimkorting van toepassing?

De no-claimkorting is van toepassing op de meeste autoverzekeringen, van WA-polissen tot allriskverzekeringen. Het systeem is ontworpen om bestuurders te belonen die geen schade veroorzaken of claimen. Het exacte percentage van de korting en hoe snel deze opbouwt, varieert per verzekeraar.

Voorbeelden van no-claimkorting in de praktijk

 • Voorbeeld 1: Stel, je hebt een autoverzekering waarbij je voor elk jaar dat je geen schade claimt, 5% korting krijgt op je premie. Na 5 schadevrije jaren zou je dus 25% korting op je premie kunnen hebben.
 • Voorbeeld 2: Een bestuurder heeft al 10 jaar geen schade geclaimd en geniet daardoor van een no-claimkorting van 60% op zijn autoverzekeringspremie. Dit toont aan hoe aanzienlijk de besparing kan zijn.
 • Voorbeeld 3: Een andere bestuurder veroorzaakt een ongeluk en moet een claim indienen. Hierdoor valt hij terug op de bonus-malusladder, wat resulteert in een lagere no-claimkorting en dus een hogere premie het volgende jaar.

Veelgestelde vragen over no-claimkorting

 • Hoe snel bouw ik no-claimkorting op?
  • Dit hangt af van je verzekeraar. Sommige verzekeraars bieden sneller een hogere korting dan anderen.
 • Wat gebeurt er met mijn no-claimkorting als ik schade claim?
  • Bij de meeste verzekeraars val je dan terug op de bonus-malusladder, wat betekent dat je korting afneemt.
 • Kan ik mijn no-claimkorting meenemen naar een andere verzekeraar?
  • Ja, in veel gevallen kun je je opgebouwde schadevrije jaren meenemen naar een nieuwe verzekeraar.

Conclusie

No-claimkorting is een krachtig instrument om veilig rijgedrag te belonen en je verzekeringspremie te verlagen. Door schadevrij te rijden, kun je aanzienlijk besparen op je autoverzekering. Heb je vragen of wil je meer weten over hoe je het meeste uit je no-claimkorting kunt halen? Neem dan contact met ons op of laat een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *